neTRADIČNÉ bylinky v bare

Niektorí tvrdia, že móda sa obmieňa v cykloch. Málokedy sme svedkami naozaj pionierskych nápadov, ktoré menia spôsob, akým sa na svet pozeráme. Trendy sa síce striedajú, no vždy sa nechávajú inšpirovať bližšou, či vzdialenejšou minulosťou. Denne spájame minulosť s modernosťou, kombinujeme nápady a vytvárame nové postupy. 

Green and Red Sophisticated Vintage Gift Idea Facebook Post

Niekedy sa môže zdať, že všetko už bolo povedané. Poznáme mnoho spôsobov prípravy drinkov a postupov za barom. Priestor za pultom - tam, kde všetko vzniká, je svetom fantázie barmana. Cocktail nie je iba správnym namiešaním pomeru jednotlivých zložiek. Je to tiež kombinácia schopností a fantázie.

Mäta, bazalka, či tymián patria medzi bežnejšie bylinky, ktoré vo svojom drinku môžete nájsť. Kvôli univerzálnosti svojej chuti sú obľúbené u začínajúcich i profesionálnych barmanov. Nič nimi nepokazíte a cocktailu dodajú tú správnu chuť. No život je zmena – okoreňte si ho a vychutnajte si drinky i s tými menej tradičnými bylinkami. 

Pink Fireworks New Year Facebook Cover

Pri korení ešte na chvíľu ostaneme. Nielen bylinky, ale aj tento dochucovací element vie celkom úspešne pozmeniť výraz vášho drinku. Čierne korenie je v našej kuchyni odpradávna, no nie je to tak dávno, čo sme s ním začali experimentovať i za barom. Hodí sa k sviežim, no zároveň zemitým a výrazným drinkom, akým je napríklad Bloody Mary. Hlavne tí, ktorí sa do sveta cocktailov iba dostávajú, môžu byť použitím tohto korenia milo prekvapení.

Pink Fireworks New Year Facebook Cover-2

Fenikel poznáme najmä v spojení s ľahkým jedlom, no jeho aromatické schopnosti dostávajú šancu prejaviť sa aj v drinkoch, kde hrá hlavnú rolu gin. Tým skúsenejším odporúčame pripraviť si jednoduchý sirup infuzovaný feniklom pre použitie v rôznych cocktailoch, kde sú taktiež využité citrusy – chuť feniklu ich výborne dotvára. Bratrancom feniklu je aníz a táto bylinka v chuti mnohých rozdeľuje. Ak sa ocitáte na tej naklonenej strane, čítajte ďalej. Aníz vrelo nahráva drinkom, ktorých chuť evokuje zakázanú mágiu. Jeho schopnosti môžeme vidieť v silnejších cocktailoch, využívajúcich napríklad potenciál absinthu. Pred pár rokmi v našich končinách vypukol ošiaľ ohľadne ovocia zvaného goji.

Pochádza z Číny, jeho plodmi sú červené bobuľky s exotickou chuťou a hovorí sa o nich, ako o všelieku. Táto prísada sa začína objavovať i v drinkoch. Vyskúšajte Gojipolitan – Cosmopolitan so šťavou z goji, ozdobený sušenými plodmi.

Keď sa povie myrta, mnoho z nás si túto posvätnú bylinu spojí s náboženskými obradmi a mystikou. Veľa sa o nej v spojení s alkoholom nehovorí, no isté je, že táto bylinka dodá vášmu drinku charakteristickú mystickú chuť. Obzvlášť pri nej vyniknú drinky na báze vodky. Pridajte do nich myrtu či už ako aromatickú ozdobu, alebo v podobe sladkého sirupu.